Solliciteren

Leren solliciteren kan heel goed 1 op 1, maar ook prima in een groep. 1 op 1 lijkt beter, meer aandacht, meer gericht op uw situatie, maar de toegevoegde waarde van het werken in een groep moet niet worden onderschat.

Veel mensen die hun relaas doen over het feit dat zij hun baan zijn kwijtgeraakt, kijken verbaasd als ze gevraagd wordt naar hun sollicitatievaardigheden.

" ze vinden vast wel weer wat", " het valt niet mee in deze tijd" en " ik heb een hele ris belemmeringen waarom het mij waarschijnlijk niet gaat lukken...." Denk aan niet willen verhuizen, hetzelfde willen verdienen, de uitkering niet in gevaar brengen. Het geeft aan dat ze er vaak nog niet over nagedacht hebben dat solliciteren een vaardigheid is die je moet leren, en dat een baan vinden gewoonweg hard werken betekent!

CV, brief en het gesprek

Brieven en cv zijn niet meer gelijk aan 10 jaar geleden, dus wie nu zonder baan komt, kan gewoonweg niet meer met die stukken de markt op... Heb je dan een goede cv en word je uitgenodigd voor een gesprek, dan breekt de volgende leerfase aan.

" ik zie wel hoe het loopt, dat gesprek"

" ik moet het van mijn spontaniteit hebben"

" ik wil wel mezelf blijven. Ik ga mezelf niet anders voordoen"

" ik ga niet liegen over mijn belemmeringen hoor"

" ik ben altijd heel goed in gesprekken, dus ook dit kan ik vast wel"

Dat zijn de veel gehoorde uitspraken op het moment dat ik adviseer een sollicitatiegesprek te oefenen. Vaak een gemiste kans. In sollicitatie trainingen blijkt keer op keer dat zij die het gesprek hebben geoefend, zich gedegen voorbereiden en bereid zijn het gesprek te zien als een vaardigheid die je kan leren, het er vele mate beter afbrengen dan zij die vasthouden aan bovenstaande uitspraken

Voorbereiden

En.. solliciteren gaat helemaal niet over liegen! Of jezelf beter voordoen. Wel over het voorbereiden van bepaalde vragen. Hoe denk je dat het overkomt als je moet bekennen dat je er niet over hebt nagedacht wat je gaat toevoegen aan het bedrijf; wat je sterke en minder sterke kanten zijn; wat je al weet van het bedrijf, de functie of de collega's waar je zo graag bij wilt horen. " huh"... Oefenen, oefenen en oefenen helpt om je in het algemeen, maar zeker ook met een concrete vacature in de hand, beter voor de dag te komen. En dat is toch wat je wilt? Je wilt er toch uitspringen, zodat ze voor jou kiezen? Realiseer je dat solliciteren voor niemand dagelijkse kost is, en dat jezelf zo verkopen dat je toch authentiek en dus echt blijft, anders is dan vanuit een bestaande functie een gesprek voeren of op een verjaardag een leuke indruk achterlaten. Gelukkig is het ook een vaardigheid die bijna iedereen kan leren. Informeer naar de mogelijkheden voor individuele of groepsondersteuning.

Mieke van Herk is een psycholoog die als sollicitatietrainer samen met u bekijkt wat voor u of uw mensen nodig is en wat werkt! Bel 06-29284425 voor een vrijblijvende afspraak of neem contact op per mail

Laatste referentie

outplacementtraject

Tijdens het outplacementtraject heb ik enorme stappen gemaakt. Ik heb veel meer inzicht gekregen in mijn kwaliteiten en ik ben er meer achter gekomen waar mijn passie zit. Wat ik vooral heel pretiig vond is dat je me erg gestimuleerd hebt om zelf na te denken. Dat was hard werken maar ik heb wel een duidelijk beeld gekregen van mezelf, wat ik kan en wat ik wil. Mieke, heel erg bedankt!

Lees meer

Inschrijven voor
de nieuwsbrief

Bureau Kaliber
Oosteinde 33
3274 KB Heinenoord

06-29284425
mieke@bureaukaliber.nl

Direct contact

Laat uw gegevens achter op het formulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.