Empowerment

Empowerment: “iemand tot iets in staat stellen”

Empowerment training is een dienst die vooral wordt afgenomen door de Sociale Dienst en/of Dienst Werk en Inkomen. Zij gebruiken de empowermenttraining om uitkeringsgerechtigden de regie terug te geven over hun leven. Met een mooi woord 'zelfredzaamheid vergroten".

 

Inspireren en motiveren van medewerkers na of tijdens veranderingstrajecten

Empowermenttrainingen of onderdelen daarvan zijn bruikbaar in veel situaties. Voor medewerkers kan het nuttig zijn onderdelen toe te passen in een maatwerktraining. Bij deze medewerkers zie je soms een gelatenheid ontstaan doordat zij zoveel wijzigingen en veranderingen hebben meegemaakt waarop ze geen invloed blijken te hebben, dat zij in de veronderstelling leven dat zij nergens geen invloed meer op hebben (denk bijvoorbeeld  in de zorg of in het onderwijs). Dan kan een maatwerktraining met sterke empowerment onderdelen hun cirkel van invloed weer helder maken en het werkplezier terugbrengen.

Appreciative Inquiry

Voor mijn empowerment trainingen maak ik gebruik van het Appreciative Inquiry (waarderend onderzoeken). Dat is heel goed te combineren met oplossingsgericht werken, wat mensen doet focussen op de oplossing, of de uitzonderingssituatie op het probleem, in plaats van de oorzaak en de veroorzaker van het probleem. Appreciative Inquiry (AI) is een aanpak voor verandering waarbij mensen samen onderzoeken wat er werkt in plaats van wat er verkeerd gaat. Het verlegt de focus van problemen naar perspectief en van ontkennen, klagen en kritiek geven naar verantwoordelijkheid nemen, eigenaarschap en samenwerken. Dit levert de creativiteit, betrokkenheid, acties en initiatieven op die nodig zijn om veranderingen succesvol te realiseren.

Expert voor empowerment bij uitkeringsgerechtigden

Empowerment voor uitkeringsgerechtigden is een aparte tak van het trainingen geven. Daar waar bij open inschrijvingen mensen al gemotiveerd zijn om iets aan hun hulpvraag te doen, zijn uitkeringsgerechtigden zich vaak niet bewust van mogelijkheden. Hun leven tekent zich door onmogelijkheden. Bovendien wordt de training vaak verplicht door de sociale dienst of dienst werk en inkomen. Een niet eenvoudige groep om te trainen, maar wel één met de meeste resultaten.

Een empowermenttraject van een uitkeringsgerechtigde kan er zo uit zien:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Dank je voor je inspanningen: stevig, flexibel en met humor (een zeldzame combinatie). je hebt me aan het denken gezet (en hopelijk tot meer)". Jan Paul, trede 2 DWI Amsterdam

Resultaat:

  • Het gevoel hebben dat zij zelf invloed hebben op hun toekomst
  • Een actieplan hebben waarmee zij samen met de klantmanager aan de slag kunnen
  • De energie hebben om dit actieplan uit te gaan voeren
  • Weten wat de eerstvolgende stap is
  • Weten op welke manieren de instanties kunnen helpen

Meer lezen?

kansen en talenten

het ontdekken van je talent?

Mieke van Herk is een psycholoog die als trainer empowerment samen met u bekijkt wat voor uw doelgroep nodig is en wat werkt! Bel 06-29284425 voor een vrijblijvende afspraak of neem contact op per mail

 

Laatste referentie

outplacementtraject

Tijdens het outplacementtraject heb ik enorme stappen gemaakt. Ik heb veel meer inzicht gekregen in mijn kwaliteiten en ik ben er meer achter gekomen waar mijn passie zit. Wat ik vooral heel pretiig vond is dat je me erg gestimuleerd hebt om zelf na te denken. Dat was hard werken maar ik heb wel een duidelijk beeld gekregen van mezelf, wat ik kan en wat ik wil. Mieke, heel erg bedankt!

Lees meer

Inschrijven voor
de nieuwsbrief

Bureau Kaliber
Oosteinde 33
3274 KB Heinenoord

06-29284425
mieke@bureaukaliber.nl

Direct contact

Laat uw gegevens achter op het formulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.